In secolul al XVIII-lea au fost adaugate noi constructii pe proprietatea de la Versailles: Petit Trianon si Hameau de la Reine. Gradinile in stil francez gazduiesc peste 400 de sculpturi in marmura si bronz si fantani. Parcul, proiectat de catre Le Nôtre, se deschide cu Grande Perspective, cel mai mare spatiu deschis din parc, decorat cu statui si ornamente florale.
Palatul contine numeroase colectii de tapiterii, arme, obiecte de arta, mobila, elemente de arhitectura, covoare, etc. Acesta poate fi vizitat in fiecare zi a saptamanii exceptand lunea, intre 09.00 si 17.30 (din Noiembrie pana in Martie) si intre 09.00 si 18.30 in restul anului. Se merita sa dedici o zi intreaga vizitei la Versailles, pentru a explora in liniste intregul domeniu.
Descarca aici planul Palatului Versailles:
(click pe imagine pentru a descarca pdf)
Daca doresti sa iei masa la palat, ai de ales intre: Grand Café d’Orléan, La petite Venise si ceainaria La Frautille.
De asemenea poti oricand inchiria o bicicleta sau un segway in gradini, poti sa te plimbi cu trenuletul sau cu barca pe Grand Canal.
Cat costa un bilet la Palatul Versailles?
Poti alege mai multe combinatii de bilete, in functie de ce intentionezi sa vizitezi la Versailles (conteaza mult si cat timp vrei sa aloci vizitei).
Daca vrei sa profiti la maxim de acest loc incarcat de istorie si arta poti cumpara un “Pasaport” (Le Passeport) care iti ofera acces la tot ce se poate vizita la Palat, Trianon, Proprietatile Mariei-Antoaneta, “Grandes Eaux Musicales” (din Aprilie pana in Octombrie), Gradinile Muzicale si alte expozitii. Pasaportul include si un ghid audio care este disponibil in 10 limbi. Pret: 18 euro sau 25 de euro (in zilele in care se pot vizita gradinile si fantanile muzicale).
Biletul pentru Palatul Versailles: include “Sala Oglinzilor”, “Marile Apartamente ale Regelui si Reginei”, “Camera de dormit a Regelui”, “Apartamentele lui Dauphin” si “les Apartements des Medames” (in weekend). Biletul include de asemenea intrarile la expozitii si ghidul audio al palatului, disponibil in 10 limbi. Pret: 15 euro sau 13 euro (tarif redus pe loc pentru intrarea dupa ora 15:00).
Biletul separat pentru Palatele Trianon si proprietatea Mariei Antoaneta: costa 10 euro sau 6 euro (tarif redus pe loc pentru intrarea dupa ora 15:00) si ofera acces la Marele Trianon, Micul Trianon, “Catunul Reginei”, gradinile franceze si anglo-chineze , pavilionul francez si templul iubirii.
Bilet separat pentru Grandes Eaux Musicales (turul fantanilor muzicale): 8 euro. Gradinile sunt deschise Sambata si Duminica, din Aprilie pana in Octombrie si functioneaza in intervalele 11:00-12:00 si 15:30-17:00.
Bilet separat pentru Jardins Musicaux: 7 euro. Livezile si anumite parti protejate ale gradinilor Versailles sunt totusi deschise publicului in fiecare Marti, din Iulie pana in Septembrie, in intervalul 9:00-17:30
Din Iunie pana in August poti participa la un spectacol nocturn superb numit: “Grandes Eaux Nocturnes” (de la ora 21:00 la 23:00). Biletul costa 21 de euro dar experienta face sa se merite din plin!
Tinerii sub 26 de ani beneficiaza de reduceri si chiar gratuitati pentru anumite zone ale Palatului Versailles. De asemenea, intrarea este gratuita pentru toti vizitatorii in anumite zile ale anulu.
Cum ajungi la Palatul Versailles?
Versailles se afla la 20 de kilometri distanta de Paris, in directia Sud-Vest. Poti ajunge foarte usor cu transportul public: fie cu trenurile RER (liniile suburbane ale Parisului), fie cu trenurile SNCF, fie cu autobuzul.
- Din centrul Parisului ia un tren RER pe linia C Versailles-Rive Gauche (ultima statie pentru aceste trenuri, numita VICK). Nu toate trenurile de pe linia C ajung la Rive Gauche. De exemplu, liniile C7 si C8 ajung la statia Versailles-Chantiers, care este mult mai departe de palat. Cel mai bine ar fi sa iei un tren C5. Atentie: biletele de metrou nu pot fi folosite pentru trenurile RER, trebuie sa cumperi altele dar pretul este acelasi. Printre statiile de plecare din centrul Parisului se numara si: Gare d’Austerlitz, St Michel-Notre Dame, Musee d’Orsay, Invalides, Pont de l’Alma, Champ de Mars-Tour Eiffel. Calatoria dureaza aprox. 40 de minute, apoi mai faci 10 minute pe jos de la statie pana la Palatul Versailles. TIPS: la anumite ghisee de bilete pentru RER se gasesc si bilete pentru palat, asa incat poti evita cozile de la Versailles.
- Ca alternativa poti alege trenurile SNCF pe care le poti lua din gara Montparnasse cu destinatia Versailles-Chantiers sau din gara Saint-Lazare catre Versailles-Rive Droite.
- Autobuzul 171 pleaca de la statia Pont de Sèvres din Paris (la capatul din vest al liniei de metrou 9) si te duce la statia Versailles-Place d’Armes
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu